Is jouw omgeving belastend of voedend?
Kijk eens om je heen? Wat zie je? Is het licht of donker? Ben je in de vrije natuur of op een bedrijventerrein? En vind je het mooi, lelijk of misschien wel saai om je heen. Wat je ziet is maar een deel van de dingen die je omgeving uitmaken. Ook je andere zintuigen dragen bij aan je omgeving. Welke geluiden je hoort, wat je ruikt en voelt.
Je omgeving heeft een grote impact op je fysieke en mentale gezondheid. We zijn als biologisch wezen afhankelijk van onze omgeving om voort te bestaan. Alles hangt hierbij met elkaar samen en we zijn allemaal aan elkaar verbonden. Jouw directe omgeving heeft invloed op je eigen interne omgeving, de werking van je eigen lichaam en geest. Door je directe omgeving te beïnvloeden, kun je je gezondheid direct een positieve impuls geven.
Licht
De moderne mens is voor een groot deel van de dag binnenshuis. De arbeid die je als mens verricht om van te leven heeft zich door de eeuwen heen sterk geëvolueerd. In grote lijnen komt het erop neer, dat we van het werken op het land en in de buitenlucht zijn gaan werken in kantoren en fabrieken. De tijd die we in het natuurlijke daglicht doorbrengen is sterk gereduceerd. Onze huizen en kantoren hangen vol met kunstmatige lichtbronnen.
Bioritme
Je dag- en nachtritme (bioritme) wordt bepaald door licht. Als mens heb je daglicht nodig. Het daglicht zorgt ervoor dat het hormoon cortisol wordt aangemaakt. Dit hormoon activeert je lichaam en geest.
Hormonen
Kunstlicht tot laat in avond zorgt voor een verstoring van de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Je lichaam denkt nog dat het dag is en houdt het cortisolniveau hoog met slaapproblemen als resultaat.
Vitamine D
Je lichaam heeft zonlicht op de huid nodig om vitamine D aan te maken. Bij een vitamine D tekort loop je een grotere kans op kanker, depressies, zwakke botten en tanden en slappe spieren. Je immuunsysteem is gebaat bij voldoende vitamine D. Een groot deel van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D.
Lucht
Aangezien we als moderne mens 90% van de tijd binnenshuis vertoeven, is een gezond binnenklimaat heel belangrijk. De kwaliteit van de lucht die we inademen is een belangrijke factor. Lucht die voldoende zuurstof bevat en schoon is.
Hygiëne
Een schoon huis is een voorwaarde voor schone lucht. Stof, schimmels, schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen in verf en meubels zorgen voor lucht van slechte kwaliteit. Ook het branden van kaarsen, wierook en een open haard, roken en koken draagt hieraan bij. Wist je dat het braden van vlees en het wokken van groenten meer fijnstof in de lucht binnenshuis oplevert dan buitenshuis?
Tips voor schonere lucht in huis
Slechte lucht kan luchtwegproblemen, zoals astma en allergie veroorzaken. Door een paar eenvoudige maatregelen zorg je voor schone lucht in huis:
- Ventileer elke dag je huis door even een korte tijd de ramen wijd open te zetten. Dit doe je ook als het koud is buiten.
- Zet de afzuigkap aan als je gaat koken en zet als het kan een raam open
- Gebruik geen luchtverfrissers, want de chemische bestanddelen zijn gifstoffen in je huis
- Beperk het branden van kaarsen en wierook en als je rookt, doe dit dan buiten
- Planten in je huis brengen zuurstof in de lucht
Geluid
Geluidsoverlast levert stress op. Dan hebben we het niet over incidentele overlast door een buurman die een feestje viert of zijn tuin aan het verbouwen is. Nee, continue bepaalde geluiden om je heen is weliswaar niet altijd storend, maar leveren toch onbewuste een belasting op. Denk eens aan het wonen naast een drukke snelweg of naast een luchthaven. Je lichaam kan hierop reageren door het anti-stress hormoon cortisol aan te maken. Hoge cortisol niveaus zorgen voor slaapproblemen en vermoeidheid.
Geluid stimuleert je brein
Geluid kan ook hele positieve effecten hebben. Bepaalde melodieën in muziek werken rustgevend voor de hersenen of zorgen voor meer creativiteit. Deze muziek stimuleert de balans tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Klassieke barokmuziek helpt zo je hersenen om beter te presteren. Kijk naar deze video als je meer wilt weten over muziek en het brein:
Straling
Wat je niet ziet of hoort en maar heel moeilijk opmerkt, is straling. In onze omgeving barst het van de elektronische apparaten die elektromagnetische straling afgeven. Onze communicatie gaat grotendeels via de elektronische snelweg en met draadloze apparaten. De smartphone neemt een grote plaats in het leven van velen. Er is sprake van een ware elektronica verslaving.
Als je je bedenkt dat het menselijk lichaam een soort elektriciteitscentrale is die alle processen aanstuurt door middel van trillingen op verschillende frequenties. Al je organen hebben hun eigen frequentie. In je lichaam zijn deze stromen van frequenties en informatie door de natuur optimaal op elkaar afgestemd. Wat gebeurt er als je van buitenaf een sterke zender met frequenties naast je hoofd houdt, zoals je doet als je belt met je mobiel?
Met name de hersenen zijn gevoelig voor elektromagnetische straling en er worden veel onderzoeken gedaan naar het verband met hersentumor, leukemie, mentale aftakeling, zwak immuunsysteem, allergie, ontstekingen en meer.
Elektromagnetische straling is onlosmakelijk verbonden met onze huidige maatschappij. Totaal vermijden is onmogelijk als je bedenkt welke dingen schadelijke straling afgeven. Een kleine opsomming; mobiele telefoon, 3G, 4G, 5G, WIFI, DECT telefoon, laptop, tablet, zendmasten, hoogspanningskabels, bluetooth, elektrische auto’s, inductiekookplaat en nog vele andere elektrische apparaten. Wees je er dus bewust van dat straling een effect heeft op je gezondheid.
Mensen
Een mens is een sociaal wezen. We leven niet alleen, maar zijn in verbinding met elkaar. Die verbinding tussen jou en de ander is van invloed op je eigen gevoel van welbevinden. De verbinding met andere mensen wekken emoties bij jezelf op. Dit zijn zowel positieve emoties, zoals blijheid en vreugde, als negatieve, zoals boosheid en verdriet.
Vermijd toxische mensen
Je herkent dit vast wel bij jezelf. Er zijn mensen die je energie geven en mensen die je energie kosten. Energieslurpers hebben een toxisch effect op je en eigenlijk vergiftigen ze je. Ga bij jezelf eens na welk gevoel je hebt na een ontmoeting met iemand. Voel je je geïnspireerd of voel je je ongeïnteresseerd?
Omring je dus meer met positieve mensen en minder met negatieve mensen. Een stimulerende omgeving met inspirerende mensen zorgt ervoor dat je zelf blijer, creatiever en gelukkig wordt.
Toxificatie
Alle genoemde invloeden vanuit onze omgeving kunnen zorgen voor toxificatie in ons lichaam. De ophoping van gifstoffen als ons immuunsysteem het niet meer kan verwerken, kan leiden tot ernstige aandoeningen. Het kan helpen om geregeld een detoxkuur te volgen om het lichaam te helpen met ontgiften.
Als je dit echt serieus en gericht wilt aanpakken, raadpleeg dan een voedingscoach of natuurgeneeskundige. Als je namelijk niet zorgt voor een goede afvoer van de gifstoffen die vrijkomen bij het ontgiften, dan kunnen die gifstoffen elders in het lichaam worden opgeslagen.
Wat in ieder geval is aan te bevelen:
- Drink ongeveer 1,5 liter water of kruidenthee per dag
- Eet vers en voldoende groente en fruit
- Matig het gebruik van suikers
- Eet gezonde vetten zoals kokosolie, olijfolie en visolie
- Beweeg elke dag 30 minuten
- Ga regelmatig naar de sauna
Wil je weten welke invloed jouw omgeving op jou heeft?
Ik nodig je uit voor een vitaal gesprek! Een korte en krachtige sessie, waarin ik je laat voelen en ervaren wat er speelt met jouw vitaliteit. Het is helemaal vrijblijvend, dus wat houd je tegen?