Ga op zoek naar balans. Maar hoe vind je die?
16 februari 2022 
1 min. leestijd

Ga op zoek naar balans. Maar hoe vind je die?

Oeps!!...daar viel ik bijna een paar meter naar beneden. De boomstam was glad door het vochtige weer en de mos die erop groeide. Ik verloor mijn evenwicht en gleed een stuk naar beneden. Ik schrok er van en mijn adem zat in mijn keel. Net op tijd vond ik mijn balans weer en kwam tot rust

Mijn klimpartij had ook anders kunnen aflopen en had ik mezelf pijn kunnen doen. Door mijn balans te verliezen, had ik schade kunnen oplopen.

Nu speelde dit zich af tijdens een ontspannende zondagse boswandeling, maar dat is wat veel mensen in het dagelijkse leven gebeurt. De balans verliezen en schade oplopen. Schade die komt door te lang blijven doormodderen. Met fysieke klachten, met dingen waar je emotioneel tegenaan loopt, werk dat je energie opvreet, je relatie die niet lekker loopt.

De balans kwijtraken en niet meer weten hoe je die kunt terugkrijgen. Steeds opnieuw proberen om dingen in je leven te veranderen. Het lukt vaak maar even. Daarna loopt de energie twee keer zo hard van je weg.

Tot je echt 'uit de boom' valt en niet meer verder kunt. Wat doe je dan?

Weer op zoek naar balans. Nu is balans iets wat niet echt bestaat. Je kunt wel veel dingen doen die je blij maken, voldoening geven, je een gevoel van geluk brengen. Dit geeft je energie en die energie heb je nodig om te dealen met de dingen uit je leven. Het maakt je weerbaar en vergroot je draagkracht.

Dus om de 'balans' te zoeken, zorg ik goed voor mezelf. Rust en ontspan ik voldoende. Zet mijn lichaam in beweging en span mijn spieren en longen in. Zoek ik de natuur op. Eet ik gezond. Breng tijd door met mijn geliefden. Inspireer mezelf door iets nieuws te leren (ademwerk). Bedenk ik nieuwe trainingen om meer mensen te kunnen helpen.

En hoe weet ik dan of ik op de goede weg ben? Ik voel aan mijn lijf of er spanning in zit. Check ik mijn adem of die in mijn buik zit. En  merk op welke emoties er zijn en of mijn gedachten helpend of belastend zijn. Ik kijk in mezelf hoe het met me gaat. Ik voel.

Wat doe jij om meer balans in je leven te zoeken?

Reactie plaatsen