Neem het zoet van het leven
15 september 2021 
1 min. leestijd

Neem het zoet van het leven

Welke zal ik nemen? Ik ben in een stadje onder de rook van de Vesuvius bij Napels. Ik sta voor een koelkast vol met de heerlijkste desserts. Tiramisu, panna cotta, torta di mele, cannoli en semifreddo. Smullen. Lekker zoet ook.

Ik hou er van om ze zelf te maken, maar vandaag laat ik me verwennen. Ik ervaar het als het zoet van het leven. Ik mag het zelf nemen en me voeden met deze heerlijkheid.

Het zoet komt in ons leven vaak voor in de vorm van snoep. Van jongs af aan speelt het een rol in de opvoeding. Een snoepje als beloning, een ijsje als troost. "Huil maar niet. Als je zo boos doet, dan krijg je geen... "Als je op jonge leeftijd al zo wordt geprogrammeerd, dan kan dit patroon zich herhalen in de rest van je leven. Het zorgt voor ongezonde eetgewoonten en voor het onderdrukken van je emoties.

In tijden dat je onder druk staat, de stress oploopt, je je niet zo lekker voelt, je lijf kwaaltjes vertoont, dan kan het zoet je lasten even verlichten. Alsof je het hebt verdiend, want je hebt het al zo lastig. Dus geef je er aan toe, ook al weet je dat het niet goed voor je is. Het leid je af van de situatie waar je in zit. Gevoelens als spijt, schaamte of schuld zijn vaak het gevolg.

Pluk het zoet van het leven als je iets hebt gedaan waarvan je blij, trots en gelukkig bent. Om te vieren dat je een doel hebt bereikt. Pluk het zoet, zoals die lekkere tiramisu. Ik ben er dol op :-) En let daarbij ook op grenzen, zodat je er intens van kan genieten en er geen spijt van hoeft te hebben.

Welk zoet heb jij het laatste geplukt en wat was de aanleiding? Laat het me weten.

Reactie plaatsen