Ben jij de helpende hand of de reddende engel?
11 oktober 2019 
2 min. leestijd

Ben jij de helpende hand of de reddende engel?

“Als je terugkijkt in je leven, was je dan vaker de helpende hand of de reddende engel?” Deze vraag stelde ik aan Chris, een ervaren en succesvolle ondernemer die zich al een tijdje niet zo goed voelde. Hij voelde zich rusteloos, was vaak moe en had veel last van stress. Na elke vakantie met zijn gezin begon hij weer vol goede moed aan het werk. Vol energie en plannen om het nu echt anders te gaan doen.

Het oude patroon bepaalt wat er gebeurt

En wat kwam er dan van die plannen terecht? Helemaal niets, want bij de eerste de beste situatie op het werk, dook hij weer in zijn oude patroon. “Ik wil mijn werk zo goed doen, dat er niets op is aan te merken”, zei hij me. “Ik wil dat mijn klanten, mijn compagnon en mijn medewerkers tevreden zijn met wat ik doe”. Ik vroeg hem “wat gebeurt er met je als dit dreigt om te mislukken?” “Nou dan denk ik heel goed na over alle mogelijke dingen die er kunnen gebeuren en wat ik dan kan doen om het op te lossen”.

Chris dacht dus ook veel na over de dingen die geen werkelijkheid werden en dus nooit gebeurden. Hij was niet in het hier en nu. Een kostbaar verlies aan energie!

Geen wonder dat hij zo moe was. Het denken stopte nooit. Het slurpte al zijn energie op en als hij dan na een lange dag thuiskwam, dan had hij niets over voor zijn gezin. Snel geprikkeld, kort lontje en steeds vaker confrontaties met zijn vrouw.

Helpen als kwaliteit

Toen ik het over zijn kwaliteiten had, vertelde hij dat ‘behulpzaam’ een van zijn belangrijkste is. Hij staat altijd klaar voor anderen, heeft een luisterend oor, komt met oplossingen en geeft niet op totdat het is gefixt. Dat wordt door zijn omgeving ook zo in hem gewaardeerd. Het geeft hem een goed gevoel om anderen te helpen.

Het probleem van Chris is dat het helpen van anderen niet stopt. Helpen wordt dan redden. Het stopt ook niet, omdat Chris het lastig vindt om de grenzen te bepalen en geen ‘Nee’ zegt. Zijn omgeving weet hem dus ook steeds te vinden om een beroep op hem te doen. Helpen is een kwaliteit en redden is een valkuil.

Wanneer is het helpen en wanneer is het redden?

Het is bijvoorbeeld helpen als:

  • Je keuzes maakt die eerst goed zijn voor jou, dan voor de ander en dan voor het geheel.
  • Je de verantwoordelijkheid laat daar waar die hoort en die niet overneemt van de ander.
  • Als je wat voor de ander doet, dan heeft dat een begin en een eind. Er zijn dus duidelijke grenzen.

Bij het redden neem je dus de verantwoordelijkheid van de ander over en kost het je veel energie. En omdat je iets doet dat voortkomt uit de behoeften van de ander en niet die van jou, doe je het vaker met tegenzin dan met plezier.

Stop met redden!

“Ik was vaker de reddende engel”

Zo moest Chris toegeven. “Dat ga ik echt anders doen!” Hij wil echt zijn gedrag veranderen. En dat is moeilijk. Daarvoor is het nodig om te kijken wat er op de onderbewuste laag gebeurt. Wat zit eronder? Daar komen de patronen vandaan, die zorgen voor het ‘ongewenste’ gedrag.

Daar gaan we komende sessies aan werken. En hoe je kunt zorgen voor het veranderen van die onbewuste patronen, dat leg ik je graag uit in een gratis sessie, live in mijn kantoor in Houten of via Skype. Hierin vertel je me wat je anders wilt, geef ik je uitleg wat er gebeurt in het onderbewuste en wat er nodig is om echt te veranderen.

Als je dit echt wilt, boek dan gelijk mijn gratis sessie!

Reactie plaatsen