Vergeet niet om adem te halen
15 juni 2022 
1 min. leestijd

Vergeet niet om adem te halen

Ik sta voor een groep van managers en medewerkers van een grote bank. Powerpoint presentatie achter me. Alle ogen en oren gericht op mij.

De boodschap die ik kwijt wil, moet goed overkomen. Commerciële belangen staan op het spel.

Ik voel de spanning in mijn lijf, in mijn keel. Ook ervaar ik enthousiasme over wat ik allemaal te vertellen heb. Mijn adem zit hoog. Stress. Mijn zenuwstelsel is in staat van paraatheid.

Het verhaal vloeit er niet lekker uit en dan stokt mijn adem in mijn keel. Mijn stem maakt een rare bokkensprong.

Oef. Gedachten komen bij me op. "Zouden ze het opmerken? Merken dat ik het spannend vind? Mijn onzekerheid voelen?

Herken je dat?

Dit gebeurde mij jaren geleden. Het kwam toen vaker voor tijdens presentaties en meetings. En balen dat ik dan deed. Ik vergat gewoon te ademen, bleef doorpraten. 

Vandaag had ik een gesprek met een manager. Ik kende hem niet en wilde graag kennismaken om te vertellen over mezelf en wat ik doe als coach en trainer. Hier ben ik dus heel enthousiast over.

We hadden een geanimeerd gesprek en toen opeens, midden in een zin, sloeg mijn stem over.

He, dacht ik. Het gebeurt. Vanuit de spanning, nieuwsgierigheid en enthousiasme. Ik had er geen oordeel over. Ik vergat om gewoon adem te halen. Dat was het. Meer niet.

Weer even focus op mijn ademhaling om zo de spanning weer te verlagen. Ik merkte wat er gebeurde en kon direct schakelen. Meer rust, meer focus.

Ik zet mijn ademhaling in als effectieve tool om mijn eigen staat te veranderen. Van spanning naar meer rust. Van druk naar focus.

Wil jij weten hoe je je ademhaling kunt inzetten om beter te presteren, focus te hebben en te ontspannen? Kom dan naar mijn gratis workshop 'Ontdek de superkrachten van je longen' op 22 of 30 juni. Er zijn nog een paar plaatsen vrij.

Reactie plaatsen