Luister naar de echo uit je verleden
14 juli 2021 
1 min. leestijd

Luister naar de echo uit je verleden

“Zo, die komt even binnen”, zegt ze hevig geëmotioneerd. Voor me zit een succesvolle ondernemer. Ze heeft 10 jaar keihard gewerkt en de kar getrokken. Alles gegeven, enorm doorgezet. De klanten komen nu naar haar toe in plaats van dat zij er achteraan moest jagen. Maar nu was er steeds gedoe. Op het werk en thuis. Een onbestemd gevoel over de vraag “hoe is het nu en hoe wil ik het?”

Ik merkte op dat ze nu eindelijk gezien wordt na 10 jaar haar best doen. En dat raakt haar. Dat had ze vroeger als klein meisje zo nodig gehad. Enorm haar best voor gedaan en het niet kunnen krijgen. De pijn, boosheid en verdriet komt als een echo uit het verleden naar boven. Het laat zich nu zien.

De hevige emoties gaan over vroeger. En die laten zich nu zien, omdat ze iets duidelijk willen maken. Trauma. Dat er nog pijn is uit het verleden dat geheeld wil worden. Pijn, boosheid en verdriet dat jarenlang opgesloten is geweest. Plek heeft ingenomen en energie heeft gekost om het daar te houden, zodat de pijn niet gevoeld hoefde te worden en het veilig bleef.

Luisteren naar het gevoel is de eerste en belangrijkste stap. Door het zichtbaar te maken ontstaat er helderheid en kan het in beweging komen. De vastzittende energie kan weer stromen. Het trauma kan gaan helen.

Een tip van mij om te kijken is de film Wisdom of Trauma van dr. Gabor Maté. Trauma is niet de vreselijke gebeurtenis die je overkomt of wat je niet hebt gekregen wat je nodig had. Het is wat dit binnenin met je heeft gedaan. De film is alleen van 28 juli tot 1 augustus 2021 gratis te bekijken. Klik hier voor deze absolute aanrader.

Reactie plaatsen