Je hebt 2 oren en 1 mond. Gebruik ze in deze verhouding.
22 september 2021 
1 min. leestijd

Je hebt 2 oren en 1 mond. Gebruik ze in deze verhouding.

Ze wachtte niet af. Ik was pas op de helft van mijn zin en ze begon weer te praten. Ik hield mijn mond dicht en bleef stil. En bleef stil toen zij uitgesproken was. Het begon haar te dagen. "Nou doe ik het weer, zei ze. Ik luister niet". 

Herken je dat mensen je niet uit laten praten en je onderbreken om zelf het woord te nemen? Om iets te vertellen over zichzelf, om je te verbeteren, aan te geven dat ze begrijpen wat je wil zeggen. Het roept irritatie en misschien wel boosheid op, want je wordt niet gehoord. En gehoord en begrepen worden is wat je wil en nodig hebt. Een basisbehoefte voor beide gesprekspartners. 

Door niet te luisteren naar de ander wordt de verbinding in het gesprek verbroken. Er is geen uitwisseling, geen dialoog. Eenrichtingsverkeer.

Je hebt niet voor niets 2 oren gekregen en maar 1 mond. Gebruik ze in deze verhouding. Oefen om je mond te houden als een ander spreekt en wees met je aandacht bij wat de ander zegt. En als het je niet duidelijk is wat de ander bedoelt, stel dan een checkvraag. Klopt het dat je ......?

Het verbeteren van je luistervaardigheid brengt je meer in verbinding met jezelf en de ander. Energie gaat dan meer stromen.

Wil je leren om in je communicatie in verbinding met jezelf en de ander te zijn en te blijven? Doe dan mee aan de training 'Communiceren doe je zo' die ik geef bij Life Power Academy. Klik hier voor meer info

Reactie plaatsen