Hoe je helder kunt blijven nadenken als je omgeving hectisch is
03 november 2021 
1 min. leestijd

Hoe je helder kunt blijven nadenken als je omgeving hectisch is

Het ene moment leef je vrij en kun je de dingen doen waar je plezier in hebt. Zoals sporten met je vrienden in de sportschool, op de tennisbaan of het hockeyveld. Gezellig een hapje eten met elkaar. Vrij zijn in de keuzes die je wil maken.

Je ervaart wel de spanning over wat er in de maatschappij gebeurt. Er zijn momenten waar je de boosheid, frustratie, het verdriet en de onmacht voelt. Over dat anderen besluiten nemen die jouw leefruimte en keuzevrijheid bepaalt. Over dat je kinderen worden gedwongen tot het opgeven van hun lichamelijke integriteit met iets dat hen meer schade toebrengt dan wat oplevert.

Om mee te mogen doen aan de maatschappij. Om een bijdrage te leveren aan jouw gezondheid en die van anderen. Om aan te tonen dat je "veilig" bent om echt contact mee te maken.

Ik heb er veel moeite mee. Nee, dat is een understatement. Ik mag niet meer sporten zonder het bewijs van 'schijnveiligheid'. Het doet me verdriet en maakt me boos. Ik kan niet veranderen dat iemand anders deze maatregelen instelt en afdwingt. Daar vind ik van alles van. Ik heb er weinig invloed op.

Waar heb ik wel invloed op? Op de keuzes die ik maak en focus te hebben op wat ik nog wel kan en wil. Ik heb invloed op de gevoelens en de emoties die ik ervaar. Ik herken de boosheid, de onmacht en het verdriet bij mezelf. Ik erken het en omarm het. Zo blijft mijn energie stromen en mijn hoofd helder. Ik zorg voor het verlagen van mijn stressniveau door ademwerk en meditatie en wandel veel. Ik maak verbinding met mijn partner en mijn kinderen.

Veel mensen stromen over en worden overspoeld door emoties en negatieve gedachten. Maken zich zorgen en piekeren. De stress loopt hoog op. Ze zijn aan het overleven. Door wat er in hun binnenwereld en buitenwereld gebeurt reageert hun lichaam. Alsof het in gevaar is en er direct wat moet gebeuren.

Om weer veilig te zijn en dit gevaar te overleven reageert het autonome zenuwstelsel; vechten, vluchten of bevriezen. Rustig en helder nadenken gaat dan niet meer, want je bent in 'gevaar'. Je zenuwstelsel stuurt minder energie naar het deel van je hersenen dat gaat over logisch nadenken, helder formuleren, je neo-cortex. Wat je dan nodig hebt, is dat je je zenuwstelsel weer tot rust brengt. Zo kun je ook weer helder nadenken.

Als je dit bij jezelf herkent en het idee hebt dat je ondersteuning nodig hebt, stuur me dan een bericht.

Reactie plaatsen