Neem je eigen verantwoordelijkheid
22 december 2021 
1 min. leestijd

Neem je eigen verantwoordelijkheid

Tot in de puntjes is je werk verzorgd. Hoewel je takenlijst uitpuilt en je agenda compleet is volgestouwd, heb je toch je zaakjes voor elkaar. Hadden je andere teamleden maar jouw instelling. Dan zouden we pas echt voortgang maken. Jij neemt tenminste jouw eigen verantwoordelijkheid.

Het gaat natuurlijk niet vanzelf. Elke dag is het een hele toer om het voor elkaar te krijgen.

En als dan een collega zijn werk niet heeft gedaan en zijn afspraken niet nakomt, dan ontplof je. Boos! Nee, erger nog. Eigenlijk ben je woedend. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid niet.

Herken je dat? Je bent zo boos dat iemand zijn verantwoordelijkheid niet neemt. In alle staten. Eigenlijk is je boosheid onevenredig groot. Rationeel kun je bedenken dat het allemaal wel meevalt. Het komt wel goed, het gaat weer over. Maar wat je voelt is iets anders. Het gevoel is allesoverheersend. Buiten proporties. Het blijft ook lang hangen.

De situatie in het hier en nu triggert je. Je wordt geraakt en je schiet in de overlevingsstand. Vechten, vluchten of bevriezen.

Je collega is niet de eerste die zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Je wordt telkens geraakt als iemand dat niet doet. Een familielid, buurman, je partner, je baas.

Onbewust ben je boos op degene die dat eerder niet deed in je leven. De oorzaak hiervan is ontstaan in de eerste 4 jaar van je leven. Van wie je het onvoorwaardelijk had mogen ontvangen, want je was van hem of haar afhankelijk. Het gaat terug tot wat je van je vader en moeder nodig hebt gehad en niet volledig hebt kunnen ontvangen. Omdat ze zich niet daarvan bewust waren, het zelf zwaar hadden of niet aanwezig waren. 

Het zorgt voor afgesplitste kindsdelen. Een overlevingsstrategie. Die innerlijke delen hebben toen een verwonding opgelopen, hebben pijn en voelen boosheid en verdriet. Die delen willen geheeld worden en daarom laten ze zich in het hier en nu zien. 

Voor dit proces mag jij zelf de verantwoordelijkheid nemen. Wil je weten hoe je dit kunt doen? In een gratis sessie vertel ik je er alles over. Bericht me als je er meer over wilt weten.

Reactie plaatsen