Mijn kunstje werkt niet meer
04 oktober 2019 
2 min. leestijd

Mijn kunstje werkt niet meer

Zo noemde hij dat aan het einde van de gratis sessie. “Het heeft jarenlang heel goed gewerkt, maar nu werkt mijn kunstje niet meer”. Raymond was uitgevallen op zijn werk. Zijn energieniveau was laag, hij sliep slecht en hij was druk in zijn hoofd. Hij was somber en had zorgen over de toekomst. Zoals het nu ging, kon het niet langer.

Raymond is een ambitieuze professional. Hard werken, veel verantwoordelijkheid nemen en dragen, het werk vaak op de 1e plaats zetten, altijd komen met de oplossingen en scherp analyseren. Raymond had zich stevig in zichzelf verdiept tijdens zijn carrière en 30 jaar lang gewerkt aan zijn persoonlijke groei en ontwikkeling. Hij had meerdere leiderschapstrajecten en ontwikkelingsprogramma’s bij de meest vooraanstaande instituten gevolgd. Dit had mede zijn carrière tot grote hoogten gedreven.

En ondanks dit alles was hij toch uitgevallen. En dat was niet de eerste keer. De vorige keren was hij door de bedrijfsarts naar een psycholoog gestuurd. Hij had daar praktische handvatten gekregen om met situaties om te gaan. En die hadden hem wel geholpen, maar met tijdelijk resultaat. De oorzaak was dus niet opgelost en hij verviel al snel weer in zijn oude gedrag.

Raymond is een kei als manager. Hij stemt zich heel goed af op wat er nodig is bij zijn medewerkers, zijn MT en zijn interne en externe klanten. Hij is heel creatief, denkt razendsnel, is scherp, behulpzaam, betrouwbaar en als er problemen zijn, dan lost hij ze vaak zelf op.

Tijdens het traject dat hij bij mij doorloopt, komt hij tot een ontluisterend inzicht. “Ik heb mijn hele leven gedaan wat anderen van me verlangden. Ik stemde me af op mijn omgeving en ging aan anderen geven wat ze nodig hadden”. Hij krijgt van mij inzicht in waar dit gedrag vandaan komt. Het is overlevingsgedrag. Gedrag dat al heel lang geleden is ontstaan en dat toen nodig was om te ‘overleven’.

De omgeving tijdens de eerste jaren van zijn leven was voor hem onveilig. Zijn ouders hadden een eigen zaak en hadden weinig aandacht voor hem. Hij moest op zijn tenen lopen, want vader kon vreselijk boos worden. Zijn ouders hadden vaak ruzie. Voor Raymond was het dus belangrijk om de mensen en de situaties in zijn omgeving goed in te schatten om te bepalen wat hij kon verwachten. Was het een aai over zijn bol of een klap voor zijn kop?

Het scannen van zijn omgeving en het afstemmen van zijn eigen gedrag in situaties zijn overlevingsstrategieën. Hij deed dit om voor zichzelf de veiligheid te waarborgen. Het waren niet de enige overlevingsstrategieën die hij zichzelf had aangeleerd. Ook rationaliseerde hij zijn gevoel, wilde hij controle houden en was perfectionistisch ingesteld. Deze strategieën zette hij onbewust in als hij zichzelf onveilig voelde. Volledig automatisch. Het heeft hem ook heel veel opgeleverd. Prachtige kwaliteiten. Het heeft ook heel veel energie gekost. Overleven kost heel veel energie en dat voelt hij nu.

Het kunstje is dus het gedrag dat ik heb aangeleerd om met situaties om te kunnen gaan. Het kunstje is overlevingsgedrag.

In ons traject heeft Raymond inzicht gekregen in zijn eigen gedrag, zijn onbewuste patronen en waar het vandaan kwam. Door opstellingen, specifieke oefeningen en opdrachten te doen, heeft hij nieuw gedrag kunnen aanleren en is er in zijn onderbewuste echt iets veranderd. Als ik hem vraag wat er is veranderd, dan zegt hij mij:

“ik maak nu eerder keuzes die goed zijn voor mij in plaats van goed voor de ander en niet goed voor mezelf”;

“ik kan veel beter met mijn eigen emoties en die van anderen omgaan”;

“ik sla niet meer zo snel door in redden als ik iemand wil helpen”;

“slapen gaat beter en ik voel meer rust in mijn lijf en hoofd”;

“ik heb weer energie en kan weer sporten”. 

Raymond gaat binnenkort weer aan het werk. Niet meer bij zijn huidige werkgever, want hij wil andere keuzes maken voor zijn eigen toekomst.

Wil je ook een fundament voor rust en energie? Boek dan een gratis sessie en ik geef je inzicht waar jouw overlevingsgedrag vandaan komt en hoe je dit kunt veranderen.

Reactie plaatsen