20 november 2019 
2 min. leestijd

"Zeg maar aan welke knop ik moet draaien om het op te lossen,"

zo sprak Ruud toen duidelijk werd dat hij echt moest veranderen. Hij hikte er al tijden tegenaan en nu hij eenmaal had besloten om bij mij een traject aan te gaan, stond hij bijna te springen. Zo graag wilde hij en zo ongeduldig was hij ook om resultaten te boeken.

Ruud wilde weten hoe lang het zou duren voordat hij resultaten zou merken. “Dat hangt van jou af,” was mijn antwoord. Ruud is nogal prestatiegericht en is gewend om zich altijd volledig in te zetten. Zijn wilskracht is groot, net als zijn doorzettingsvermogen. Hij staat altijd klaar voor zijn klanten, hij geeft het maximale en streeft naar perfectie. Zakelijk gezien levert het hem veel succes op. Zijn klanten lopen weg met hem.

Veranderen is een proces

Het gedrag van Ruud kost hem veel energie. Hij geeft zo veel, dat hij op is. En zijn vermoeidheid begint zijn tol te eisen. Hij is vaak humeurig en reageert zich af op zijn gezin. Steeds vaker raakt hij in conflict met anderen en zichzelf.

Ik leg Ruud uit dat zijn gedrag ooit is ontstaan. Ergens lang geleden toen hij nog een klein jongetje was. Een klein jongetje dat bij zijn ouders iets niet kon krijgen dat hij nodig had. Zijn ouders hadden een eigen zaak en daar ging de meeste aandacht naartoe. Veel tijd en aandacht hadden ze niet voor kleine Ruud. Zo was het toen en als ik hem uitleg dat dat een oorzaak kan zijn voor het gedrag dat hij nu laat zien, dan wordt hij stil.

Hij realiseert zich dat hij veel heeft gemist. Om toch de aandacht van zijn ouders te krijgen en gezien te worden, ging hij zijn uiterste best doen om ze te helpen. Onbewust hoopte hij op deze manier toch te krijgen wat hij als kind nodig had. Het gedrag wat hij toen heeft ingezet, zijn overlevingsmechanismen. Tot op de dag van vandaag doen ze hun werk.

Veranderen is werken aan jezelf en geduld hebben

Direct naar de oplossing en de eindbestemming willen gaan. Dat zou makkelijk zijn.

Van A naar B is een weg met heel veel kleine stapjes

Iets dat je je hele leven hebt gedaan, kun je niet van vandaag op morgen anders doen. Het oude gedrag is nodig geweest om om te kunnen gaan met eerdere situaties in je leven. Het heeft je dus ooit gediend en daarvoor mag het worden bedankt.

Dat klinkt vreemd. Ik wil af van wat me blokkeert en daarvoor moet ik het eerst bedanken? Ja dus.

In een opstelling werken we hiermee. Ruud bedankt zijn overlevingsmechanismen, zijn overlevingsdelen. Ze hebben hem veel gebracht en hem kwaliteiten gegeven die hij heeft ingezet. Nu dienen zijn overlevingsdelen hem niet meer en vormen ze een blokkade. Zijn blokkade belemmert hem om zijn doel en verlangen te bereiken. In de opstelling kan hij nu verbinding met zijn verlangen maken.

Hoe lang duurt nu dit proces?

We zetten opstellingen in vanwege de diepgaande werking. We gaan naar de kern van het probleem en doen interventies om de balans weer te herstellen. De uitwerking hiervan verschilt. De verandering kan direct en duidelijk waarneembaar zijn, maar ook na een tijdje en heel subtiel. Een traject bestaat uit coachingssessies en opstellingen en neemt gemiddeld 6 maanden in beslag.

Het traject is een leerproces waarin bewustwording gaat groeien. Voor de een gaat dit sneller dan voor de ander. Het gaat sneller als je goed bij je gevoel kunt komen en je je bewust bent van je emoties. En als je al eerder aan je persoonlijke ontwikkeling hebt gewerkt. Tijdens het traject begeleid ik het groeiproces. Daarbij is geduld nodig.

Gras gaat ook niet harder groeien als je er aan trekt

“Er is niet 1 knop”

Met mijn antwoord op de eerdere vraag van Ruud, moest ik hem dus teleurstellen. “Er zijn heel veel kleine knopjes,” zo vertelde ik hem. “En er zijn dus ook veel kleine stapjes die je mag zetten en die leiden naar je doel en bestemming. Blijf je de juiste stapjes zetten, dan kom je hier vanzelf bij uit. Dit hoef je niet alleen te doen. Ik ben er om je er mee te helpen.”

Kun jij ook hulp gebruiken?

Heb je net als Ruud ook last van je blokkades en weet je niet hoe je deze kunt overwinnen? Boek dan een gratis sessie en dan vertel ik je op welke manier jij je doelen wel kunt bereiken.

nekpijn
Door

nekpijn

op 14 Feb 2020

When we are young, we take only just as much proper physical needs as is necessary, as we are largely devoted to the thrill of learning and experiencing life. When fired, it elevates the scapula and tilts the glenoid cavity inferiorly by rotating the scapula. The manipulations concentrate on parts of the body where movement is apparently restricted.

Reactie plaatsen