Please jezelf in plaats van de ander
19 mei 2021 
1 min. leestijd

Please jezelf in plaats van de ander

Jeroen is een pleaser. Hij staat altijd klaar om anderen te helpen. En die doen graag een beroep op hem en weten hem te vinden. Alsof het op zijn voorhoofd staat geschreven…

Hij weet niet zo goed wat hij met zijn werk aan moet. Hij krijgt er geen energie meer van en voldoening is ver te zoeken. Dit niet meer. Maar wat dan wel?

Jeroen staat in een opstelling met “ik”, “de ander” en zijn “pleasegedrag”. Zijn volledige aandacht is gericht op het pleasegedrag en de ander. “Ik” ziet hij niet eens. Als hij in de opstelling contact maakt met zijn “ik” dan komt er verdriet omhoog. Jeroen realiseert zich dat hij zichzelf tekort heeft gedaan en zijn eigen behoeften niet heeft vervuld.

Pleasen is een overlevingsstrategie. Je vervult de behoeften van anderen in de hoop er iets voor terug te krijgen. Vaak gaat het om gezien te worden of erbij te horen.

De meeste van de mensen die ik begeleid vertonen dit gedrag. Op lange termijn zorgt dit gedrag er voor dat je je energie verliest. Je geeft het weg aan de anderen. En op den duur kan dit leiden tot een burn-out of depressie.

Herken je dat je zonder na te denken al doet wat de ander vraagt? Terwijl je het helemaal niet wil? En er niets van zegt als je je dit beseft?

Doe dan voor jezelf wat je steeds voor een ander doet. Please jezelf!

Wil je weten hoe je dat doet? Dat verklap ik je in een gratis sessie. Boek ‘m hier.

Reactie plaatsen