Verbeter je slaap door te ademen
09 februari 2022 
1 min. leestijd

Verbeter je slaap door te ademen

"Je hebt me vannacht op mijn oog geslagen", zei mijn vrouw vanmorgen als eerste. Ik schrok ervan. Het laatste wat ik wil is haar pijn doen. Niets had ik er van gemerkt. Kennelijk was mijn nacht niet zo rustig verlopen.

Op mijn Fitbit checkte ik wat de kwaliteit van mijn slaap is geweest. 78 van de 100, redelijk. De dag ervoor was mijn slaapscore 88, wat goed is. Wat een verschil en zo voelde dat ook voor mij. Nog wat moe en niet erg fris.

Wat is nu het verschil tussen slaap van goede en redelijke kwaliteit?

Een indicator die een duidelijk verschil liet zien, is het herstel. Vandaag was die laag en gisteren hoog. Het herstel wordt gemeten door het percentage van de tijd dat mijn hartslag lager was dan in rust. Vandaag 17% en gisteren 88%. Opmerkelijk.

Wat was er anders aan mijn dag geweest?

Tijdens de dag had ik ongeveer net zoveel beweging gehad. Beide avonden waren ontspannen geweest. Het verschil was de ademhalingsoefening die ik gisteren had gedaan voor ik ging slapen. Een oefening waarbij ik mijn zenuwstelsel reguleerde van een actieve stand naar de ruststand. Het kostte me maar 5 minuten. Van het resultaat profiteerde ik de hele dag.

Een paar dingen deed ik al om mijn slaap te verbeteren, zoals geen schermen een uur voor het slapen, voldoende beweging en frisse lucht tijdens de dag, een donkere en koele slaapkamer, geen koffie na 14 uur, geen alcohol en geen kleding aan tijdens het slapen. Daar voeg ik nu de ademhalingsoefening aan toe.

Wil je weten welke ademhalingsoefeningen ik doe? Vraag het mij gerust.

Reactie plaatsen