Na je vakantie nog steeds moe en zonder energie?
17 januari 2020 
3 min. leestijd

Na je vakantie nog steeds moe en zonder energie?

Ik voel me best moe. Het is vlak na de kerstvakantie en normaal gesproken ben ik uitgerust na de vakanties. Natuurlijk is de periode rond de kerst een tijd waarin veel familieactiviteiten op de planning staan en er wat minder tijd voor mezelf is. Maar deze keer was het anders dan anders. Heel anders.

Ik ben 50 jaar geworden

Op 7 januari was ik jarig. De viering van dit heugelijke feit was niet beperkt tot een dag met feest. Nee, voor mij was een heuse challenge georganiseerd, die begon op 7 december. Een maand lang elke dag een uitdagende opdracht. Uit te voeren op dezelfde dag als dat ik de challenge kreeg. En als bewijs dat ik de challenge die dag had uitgevoerd, moest ik een filmpje maken. Familie en vrienden hebben mij elke dag weer verrast met hun creativiteit en ik ben elke uitdaging aangegaan. Het was gênant, grappig, inspirerend, ongemakkelijk, sportief, lekker, gezellig, koud en verbindend. Elke dag was ik er een paar uur mee bezig. Het was passen en meten tussen al het werken door en ik heb het gered.

De finale was een echt hoogtepunt

Cynthia, mijn vrouw, had voor mij de ultieme challenge bedacht. Trouwen! Dat wil zeggen het omzetten van ons geregistreerd partnerschap naar een huwelijk. Ik was enorm verrast en ontroerd dat we op deze manier onze relatie gingen verdiepen. Mijn verjaardag werd dus ook mijn trouwdag! Beide hebben we uitgebreid gevierd. Op het leven!

Bijtanken na een drukke periode

Dat was voor mij nodig. Van mijn cliënten hoor ik vaak dat ze de vakanties nodig hebben om bij te komen en weer terug te komen in hun energie. Werk en privé zijn vaak zo hectisch druk en kosten veel energie. De balans tussen werk en privé is vaak ver te zoeken en dit leidt vaak tot onenigheid en frustratie thuis. Werk kan zo belastend zijn, dat het de batterij zo leegmaakt en de weekends ook nodig zijn om weer aan de nieuwe werkweek te kunnen beginnen.

Hoe krijg je weer energie?

Na mijn drukke periode was het voor mij nodig om een paar dingen te doen:

Mijn gezonde delen versterken

Dingen doen waar ik blij van wordt en die me plezier en energie geven. Niet omdat ik weet dat het moet, maar omdat ik het wil. Hierin is het belangrijk om dingen te doen met de juiste intentie en er volledig van te genieten in het moment.

Tijd en ruimte voor mezelf nemen

Er voor kiezen om te doen wat ik op dat moment voor mezelf wil doen. Niet voor een ander, maar voor mezelf. Dit vraagt om mezelf goed af te stemmen op mijn eigen behoeften.

Meer rust nemen

Op tijd naar bed gaan en op tijd er weer uit. Zo zorg ik voor een vast slaapritme en verbetert de kwaliteit van mijn slaap. Ook tijdens de dag af en toe een moment te nemen en niets te doen. Even stilstaan.

Meer bewegen

Elke dag zet ik minimaal 10.000 stappen door te wandelen. Naar kantoor, de winkel en een blokje om door het buitengebied in de natuur. Dit is een goede basis om voldoende beweging te krijgen. Daarnaast minimaal 2x per week naar de sportschool om krachttraining te doen.

Gezonder eten

Ik let op wat voeding en vulling is en wat er voor mijn lichaam een belasting is en wat mij voedt. Dit houdt in minder alcohol, snacks, brood en meer kruidenthee, water, groente en salades. Eten doe ik tussen 12 en 20 uur.

En wat kun je doen als dit niet genoeg helpt?

Als je leefpatroon structureel zorgt voor een lege batterij, dan is het zaak om te kijken naar fundamentele dingen en antwoorden te zoeken op de vragen:

  • Welk gedrag zorgt er voor dat ik mijn energie verlies?
  • Waar komt dit gedrag vandaan en wat is er nodig om dit gedrag te veranderen?

In de coachingstrajecten staat met name het gedrag centraal dat er voor zorgt dat je leegloopt. De meeste van mijn cliënten zijn in een burn-out, dreigen erin te komen of zijn herstellende van een burn-out. Vaak hebben ze van alles geprobeerd, al dan niet met hulp, om te veranderen. En dat lukt meestal niet of slechts tijdelijk.

Voor verandering is een stevig fundament nodig om op te kunnen bouwen. Zonder een stevig fundament is alles wat je doet om te veranderen gebaseerd op drijfzand.

‘Fundament voor rust en energie’

Zo noem ik mijn coachings- en ontwikkeltraject. De resultaten van het traject zijn rust in je hoofd en je lijf en energie om met plezier te werken en te leven. Door het stevig maken van het fundament zijn de veranderingen in het traject duurzaam en blijvend. Je leert nieuw gedrag dat er voor zorgt dat je beter keuzes kunt maken die goed zijn voor jezelf, beter grenzen kunt stellen en voor jezelf kunt opkomen.

Dit is toch wat je wil?

Meer weten? Boek een gratis sessie!

Ik geef je inzicht in jouw situatie en je vraagstuk en leg je uit hoe je rust en energie kunt krijgen. Je gaat met een paar gouden tips naar huis. Meld je hier aan!

Reactie plaatsen