Verander je perspectief als het niet meer stroomt
28 juli 2021 
1 min. leestijd

Verander je perspectief als het niet meer stroomt

Als je merkt dat je lontje kort is, snel geprikkeld bent, je bedrukt voelt, er niet veel uit je handen komt, dan stroomt de energie niet. De situatie of de omgeving waar je in zit, stimuleert je niet. Je ervaart sleur. De energie voelt zwaar en wat je doet gaat niet vanzelf. Je moet er aan trekken om wat voor elkaar te krijgen.

Herken je dat? Verander dan eens van perspectief. Stap uit de situatie en de omgeving waar je in zit en zoek naar afwisseling en inspiratie. Doe dingen eens anders dan je altijd doet. Een paar voorbeelden:

  • Als je veel thuis werkt, ga eens werken op een andere plek. In een creatieve, bruisende koffiebar of juist bij een rustige werkplaats in de natuur. Of werk samen bij een collega thuis.
  • Maak een wandeling van een halfuur in de natuur voor je gaat werken.
  • Kook een gerecht wat je nog niet hebt gemaakt en serveer het alsof je in een restaurant zit.
  • Speel een spel met je gezin en leg alle mobieltjes ergens anders.

Door je perspectief te veranderen stimuleer je je brein en je zintuigen. Je maakt neurotransmitters aan die je een gevoel van geluk en tevredenheid geven. Je vervult je behoefte aan afwisseling, variatie, nieuwe dingen leren. Het maakt je blij en geeft je nieuwe energie. Je merkt dat je aanwezig bent en meer van je omgeving en van jezelf opmerkt.

Een tip van mij om je perspectief maximaal te veranderen, is het bezoeken van een museum. Zo ontmoette ik dit beeld in museum Voorlinden. “Heading north” van kunstenaar Henk Visch lijkt van de voorkant helemaal plat. Door het vanuit een ander perspectief te bekijken, krijgt het diepgang en meer betekenis.

Wat doe jij anders als je merkt dat de energie niet meer stroomt?

Reactie plaatsen