Verander maar 1 ding tegelijk
05 mei 2021 
1 min. leestijd

Verander maar 1 ding tegelijk

“Maar dan heb ik het gevoel dat ik eigenlijk niet genoeg doe”, zegt ze. Haar reactie op mijn advies laat zien dat ze meer wil veranderen. Want het moet anders en het gaat haar niet snel genoeg. Ze is ambitieus en perfectionistisch en stelt hoge eisen aan zichzelf. Herken jij dit bij jezelf?

Door meer dingen tegelijk te veranderen in leven, stap je al snel in een valkuil. Je brein kan het niet aan om meerdere dingen tegelijk te veranderen. Je verandert je gedrag pas als er voldoende nieuwe verbindingen in je hersenen zijn aangemaakt. Dat vraagt om het nieuwe gedrag vaak te doen. Net als het trainen van een spier.

Door maar 1 ding tegelijk te veranderen en te trainen word je er goed in. Maak je er een nieuw patroon van, een routine. Dus wordt eerst goed in 1 nieuw ding en als dit een nieuwe routine is geworden, dan voeg je daar iets aan toe. Je krijgt een succeservaring als het je is gelukt iets nieuws te doen. Het vertrouwen in jezelf wordt zo groter.

Wordt goed in het veranderen van jezelf en start met 1 klein ding. Iets dat je makkelijk kan realiseren. Iets dat bijna te makkelijk is.
Bijvoorbeeld:

  • Drink eerst 2 glazen water als je uit je bed komt.
  • Tijdens het eten leg je je mobiel aan de andere kant van de kamer.
  • Maak je bed netjes op als je opstaat.
  • Poets je tanden met je andere hand.

Makkelijk toch? Wat zou jij willen veranderen? Laat me weten wat dat is.

Reactie plaatsen