Tijd om te werken en tijd om te spelen
25 oktober 2019 
3 min. leestijd

Tijd om te werken en tijd om te spelen

Deze week was het tijd om mijn golftas weer eens frisse lucht te geven en hem uit te laten op de golfbaan. Dit is slechts een jaarlijks gebeuren, dus we hadden er zin in. Het komt er dus niet vaak van, hoewel ik het een heerlijke sport vind om te doen.

De aanleiding voor mijn jaarlijkse rondje was de verjaardag van mijn vader, die 75 jaar werd. Zijn cadeau was een rondje golfen met mij en mijn zoon Mees, zijn oudste kleinzoon. Zo speelden wij met elkaar als drie generaties oudste zonen van de gezinnen waar we uit kwamen.

De inhoud van mijn tas brengt herinneringen terug

We genoten van het zonnetje, de milde temperatuur en het spelen met elkaar. Na een paar holes ging het ook best weer goed en ik sloeg een paar mooie ballen. Genieten dus.

Toen ik zo eens keek naar de attributen die ik bij me had in mijn tas, ballen, tees, pitch forks, zag ik dat deze al heel lang in mijn tas zaten. Ze stamden uit de tijd dat ik nog regelmatig speelde. Het bracht dierbare herinneringen terug aan vroegere tijden toen ik net begon met werken.

Ik kwam net van de universiteit en ging bij een startend bedrijf werken. Toen noemden we dit nog geen ‘start up’. Marcel was een jonge succesvolle ondernemer, die mij aannam om een nieuwe activiteit te beginnen. En hij was een fanatieke sporter. Dat hadden we zeker met elkaar gemeen en naast hard werken, gingen we ook samen golfen, tennissen en squashen. Marcel had een bedrijfslidmaatschap afgesloten en zo deden we mee aan de golflessen, de bedrijvencompetitie en toernooien.

Van Marcel leerde ik dus dat er ook tijd was om te spelen en te ontspannen. De golfballen in mijn tas deden mij daar weer aan herinneren. Ik voelde ook dankbaarheid dat hij me dat had meegegeven en ik hierdoor ook golfen had geleerd. En verdriet, omdat Marcel al jong het leven moest verlaten.

Altijd maar druk

Bij de mensen die ik begeleid, merk ik dat er altijd veel op het to-do lijstje staat. Het gevoel van ‘ik heb geen tijd, wanneer moet ik dat allemaal doen’. Ze gaan maar door en voor hun gevoel is het nooit goed en klaar. Aan tijd nemen voor zichzelf, komen ze niet toe. Ze gunnen het zichzelf niet om die tijd aan zichzelf te besteden. In hun agenda staat geen ‘tijd om te spelen’ ingepland.

Ook als zelfstandig ondernemer merk ik zelf dat ik mezelf soms moet dwingen om even ‘uit’ te staan. In een bedrijf in opbouw is altijd wat te doen en wij hebben thuis twee bedrijven, dus dubbelop. Thuis hebben we de afspraak dat als we met het gezin zijn, dat er dan niet wordt gewerkt. Lukt niet altijd, maar zo scheiden we werk en privé. Werken doen we op kantoor.

Prioriteit en gezonde delen

In de coachtrajecten leer ik mijn cliënten om prioriteit te geven aan dingen die belangrijk zijn en die de ‘gezonde delen’ versterken. Met het ‘versterken van je gezonde delen’ doe je dingen die jou een glimlach op je gezicht geven, je blij maken, je plezier en energie geven. Jou het gevoel geven dat je leeft.

Door je gezonde delen sterker te maken, bouw je aan je eigen fundament. En kun je de uitdagingen in je leven en je werk beter aan. Hiervoor is het dus ook nodig om ‘tijd om te spelen’ in te plannen in je agenda.

Spelen is leren, ontdekken, ontwikkelen, experimenteren, fouten maken, samenwerken, winnen

Het zit vaak in de kleine dingen die je gezonde delen versterken. Voor mij is dat vandaag:

  • de heerlijke espresso in de ochtend
  • even naar buiten staren en de zon zien in de gouden bladeren van de bomen
  • de bloemen die ik zo ga kopen
  • de twee opstellingen begeleiden voor cliënten
  • de knuffel die ik krijg van mijn zoon
  • een compliment uitdelen
  • morgen invallen bij de winter tennis competitie
  • samen eten met vrienden

Sta eens stil

Schakel even ‘uit’ en word je bewust van de dingen die je doet. Welke dingen waren voor jou positief deze dag? Waarvan kreeg jij een lach op je gezicht en een fijn gevoel? Waarvoor voelde jij je dankbaar?

Door hier elke dag op een rustig moment even bij stil te staan en misschien wel op te schrijven, ontwikkel je meer bewustzijn over de positieve dingen in je leven en ervaar je meer voldoening en waardering voor jezelf. Doe dit maar eens een week en ga na wat er in jezelf gebeurt. Ik zou het waardevol vinden als je dit met mij deelt.

Reactie plaatsen