Stel grenzen aan helpen zodat het geen redden wordt
02 juni 2021 
0 min. leestijd

Stel grenzen aan helpen zodat het geen redden wordt

De reddingsvoertuigen liggen klaar op het strand. De reddingsbrigade is alert en komt bij elke dreiging gelijk in actie. Om er weer voor te zorgen dat het veilig is. Dus als je in de zee in gevaar komt, dan komen zij je redden.

Veel mensen die ik begeleid doen alsof ze de reddingsbrigade zijn. Als ze het idee hebben dat iemand ‘in gevaar’ is, dan schieten ze gelijk te hulp. Behulpzaam is een prachtige eigenschap. Anderen waarderen je erom als je behulpzaam bent en vinden je aardig en waardevol. Als partner, collega, manager, buurman et cetera. Je doet dit graag, want je wordt gezien en dat voelt prettig. Herken je dat?

Je kunt ook te ver gaan met helpen. Dan wil je het voor de ander oplossen en de verantwoordelijkheid overnemen. De vraag is dan of je de ander dan echt helpt. Helpen wordt dan redden.

Stel dus grenzen aan het helpen. Maak een bewuste keuze voor wat je wel en niet doet en voor hoelang. En vraag vooral of de ander hulp nodig heeft en wat dat dan is.

Zo vermijd je dat je onnodig energie weggeeft en laat je de verantwoordelijkheid waar die hoort.

Ben jij een redder en wil je een helper worden? Dat ontdek je tijdens een gratis sessie met mij. Help jezelf en meld je aan.

Reactie plaatsen