Wacht niet tot de stop doorslaat en je echt in een burn-out komt
06 april 2022 
1 min. leestijd

Wacht niet tot de stop doorslaat en je echt in een burn-out komt

Ontspannen stond ik achter het fornuis. De heerlijke geur van kruiden vulde de keuken. Gesis uit de pan.

En toen ineens hoorde ik een klap en werd het stil in huis. Geen gezoem van apparaten, geen muziek. Niets meer. We zaten zonder stroom. "De wifi doet het niet", hoorde ik van boven. Ik kon de warme maaltijd op mijn buik schrijven.

De hoofdschakelaar van de elektriciteit bleek doorgebrand. Geen energie meer dus. En dan stopt het.

Nu gaat het hier om een apparaat dat stuk gaat en eenvoudig kan worden gerepareerd. Het functioneert dan weer zoals het is bedoeld.

Wij mensen zitten complexer in elkaar. Als iets niet voldoende functioneert, dan hebben we dat meestal niet gelijk in de gaten. Het duurt vaak lang voordat we echt opmerken dat er wat aan de hand is. En de oplossing is niet zo eenvoudig. Je kunt niet iemand bellen die het even voor je komt fixen of de interne knop bij je kan omdraaien. Dus je gaat gewoon door. 

Relaties thuis en op de werkvloer die niet in harmonie of misschien wel conflictueus zijn. Werk dat geen voldoening geeft. Een team waarin onderhuidse spanning continue aanwezig is. Je leidinggevende waar je voor op je hoede moet zijn.

Dit kost je veel energie. Maakt je ongelukkig, ontevreden, rusteloos, moe, machteloos. Het piekeren neemt de overhand. Je slaapt slecht. Gaat door op wilskracht en karakter.

Als het je niet lukt om te veranderen, op dezelfde voet doorgaat of je gaat voorbij aan eerdere signalen, dan gaat je lichaam nog luider protesteren. En luister je daar niet naar en doe je er niets aan? Dan slaat de stop door. En is het ook echt stop.

Door een burn-out kun je helemaal niets meer. Een hernia velt je en legt alles plat. Je achillespees scheurt af en kunt je niet meer bewegen. Terwijl je niet tennist, krijg je een tenniselleboog en kun je niet meer dragen. 

Voel jij de signalen van je lijf en wil je daar verandering in brengen? Zoek ondersteuning, want je hoeft het niet zelf te doen. Onderzoek wat je nodig hebt en geef hier invulling aan. Thuis en op het werk.

Reactie plaatsen