Pluk het laag hangende fruit
25 augustus 2021 
1 min. leestijd

Pluk het laag hangende fruit

In mijn korte broek loop ik op mijn slippers over een smal landweggetje. Het is stil, niemand om me heen. Ik mijmer een beetje over wat er gaat komen. Ik dwaal af in vergezichten.

Dan schrik ik op uit mijn gedachten. Ik stoot bijna mijn hoofd tegen een dikke peer die boven het pad hangt. Het hier en nu is ineens dichtbij. Ik kan die peer zo plukken.

Het fruit hangt laag. Laag genoeg om te plukken. Het doet me denken aan het verleden, waarin ik een manager had die heel resultaatgericht was. Het liefste op korte termijn. Die bij het afwegen van prioriteiten gericht was op de "low hanging fruits". Acties die op korte termijn resultaat opleveren en die relatief eenvoudig zijn te realiseren.

Veel mensen richten zich bij het stellen van doelen op klinkende en aansprekende resultaten. Om zich te laten zien en trots te zijn op hun prestaties. Het gevaar hiervan is dat je je verliest in vergezichten. Gaat voor het fruit dat hoog in de boom hangt. Frustrerend hoog.

Leg je focus eens op het fruit dat laag hangt. Pluk het en geniet van het resultaat. De succeservaring laat de neurotransmitters dopamine en serotonine door je lijf stromen. Die geven je een gevoel van geluk en voldoening. Dit gevoel stimuleert je om weer de volgende stap te zetten. Op naar het volgende fruit.

Je kunt dus bewust voor kiezen om het laag hangende fruit te plukken. Over kiezen gesproken. Ik heb een e-book geschreven om keuzes maken die je meer energie geven. Kan jij meer energie gebruiken? Vraag het e-book aan via deze link.

Reactie plaatsen