Dat is wat ik het allerliefste doe
18 oktober 2019 
2 min. leestijd

Dat is wat ik het allerliefste doe

“Met mijn handen werken aan monumentale gebouwen.” Voor me stond een grote en sterke kerel. Brede schouders en stevige handen. Echt een type die je bij je wilt hebben als je gaat verhuizen. Maar een verhuizer was hij niet. Hij werkte op kantoor, de hele dag achter zijn computer.

Ron stond tegenover me, handen in zijn zakken. Een beetje gebogen en me af en toe aankijkend. Hij vertelde me dat het niet zo goed met hem ging. Hij was heel moe, zijn lijf deed zeer en het was zo druk in zijn hoofd. En die burn-out ging maar niet over.

“Wat zou je het allerliefste willen doen?,”

vroeg ik hem. Waarvan word je blij als je dat doet? Nou, dat wist Ron wel,  met zijn handen werken. Zijn eigen huis renoveren vond hij machtig om te doen en hij was er ook goed in. En ja, hij was er ooit zelfs voor opgeleid en had een aantal jaar in de bouw gewerkt. Hij vertelde me dat als hij op zijn fiets zat en langs een mooi monument reed waaraan werd gewerkt, hij wel eens afstapte om te kijken naar het vakwerk dat daar werd geleverd. Dat kon hij ook en hij had zijn eigen huis ook totaal gerestaureerd. En ook de huizen van een paar vrienden.

We begonnen met het maken van een lijstje van de dingen waar hij blij van werd en energie van kreeg. Al snel kwam hij erachter dat zijn huidige werk niet de elementen bevatte die hem blij maakten. Het was voor hem de tijd om andere keuzes te maken. En dat wist hij al langer, als hij eerlijk naar zichzelf luisterde.

Voor jezelf kiezen. En dan?

Tijdens het coachingstraject werd het Ron steeds duidelijker wat hij wilde. Hij leerde zijn kwaliteiten en valkuilen kennen en wat zijn missie was. Hij besloot voor zichzelf te gaan beginnen. De keuze te maken voor zichzelf. Eerder in zijn leven was dat moeilijk voor hem. Onbewuste belemmerde patronen hielden hem tegen om goed te luisteren naar zijn eigen behoeften en hier gehoor aan te geven. Hij voelde de onderliggende angst om te doen wat hij wilde en daardoor deed niet niets. Wel deed hij de dingen die anderen van hem wilden.

Door een aantal opstellingen te doen in het traject konden we zijn belemmerende patronen doorbreken en zijn fundament verstevigen. Hierna lukte het hem steeds vaker om de keuzes te maken die goed voor hem waren en zijn energie kwam weer terug. Hij ging steeds vaker dingen doen waar hij plezier in had. Zijn omgeving merkte dat hij veranderde, beter zijn eigen grenzen kon aangeven en prioriteit kon geven aan wat hij belangrijk vond.

Hij voelde vertrouwen om de stap te zetten.

Na het afronden van het traject, zette hij de stap om zijn eigen bouwbedrijf op te richten. Wel heel spannend, een eigen onderneming. Zo om de paar maanden zag ik hem nog om hem te coachen. De laatste keer antwoordde hij op mijn vraag hoe het met hem ging, dat hij niet mocht klagen. Uit zijn verhaal kon ik afleiden dat dit betekende dat het heel goed ging. Zijn agenda zat aardig vol. Zijn laatste opdracht was het renoveren van een oud monumentaal pand in de plaats waar hij vroeger woonde. Daar ging zijn hart sneller van kloppen.

Mijn hart maakte ook een sprong toen hij me dat vertelde. In een van de eerste oefeningen in ons traject had hij zijn eindbestemming gevisualiseerd en op die plek beleefd wat hij daar voelde. Voor mij een voorbeeld van de navigatie aanzetten en je bestemming bereiken.

Wat heb je nodig in je werk?

Het verhaal van Ron laat zien dat het belangrijk is om te weten waar je heen gaat en waarvoor je het doet. Met anderen woorden, wat je missie en je kernwaarden zijn. Past hetgeen wat je doet hierbij en kun je je kwaliteiten inzetten om een bijdrage te leveren aan het geluk van anderen?

Moet je op deze vragen ‘nee’ als antwoord geven of weet je niet welk antwoord je moet geven, dan is het goed om je hierin te verdiepen. Werk is te belangrijk om het niet naar je zin te hebben en je energie aan te verliezen.

Ik kan je hiermee helpen. In een gratis sessie kunnen we onderzoeken wat je wilt en kan ik je inzicht en tips geven. Bel me op 06-47562888 of mail naar info@vitalitynow.nl.

Reactie plaatsen