Stel jezelf op de proef en overwin je angsten
17 november 2021 
1 min. leestijd

Stel jezelf op de proef en overwin je angsten

Adembenemend was de klap die ik kreeg toen ik in het ijsbad stapte. Een paar tellen had het ijskoude water nodig om mijn lichaam in staat van opperste paraatheid te krijgen. Er dreigde direct gevaar, zo dacht en handelde mijn zenuwstelsel. Nu direct overschakelen op de overleving; vechten, vluchten of bevriezen.

Bevriezen, nou daar leek het al op. Vluchten, geen optie, want ik wilde deze uitdaging aangaan en er zeker niet uitstappen. Dan maar vechten, niet tegen een tegenstander maar tegen mezelf. Door de focus op mezelf te houden ging mijn zenuwstelsel automatisch aan de slag. Van in een klap ademloos en in staat van hoogspanning naar langzaam weer op adem komen en ontspanning. In een paar minuten gebeurde dat. Het lichaam weet precies wat het moet doen om weer veilig te zijn.

Ik ervaarde het ijsbad als een ultieme proef. Je denkt misschien dat je het ijswater niet zonder kleerscheuren overleeft. Je voelt angst, spanning. En tegelijkertijd nieuwsgierigheid en vastberadenheid. De gedachte die er bij me speelde; "ik ga deze uitdaging aan en ik heb vertrouwen dat ik het aankan."

Na deze beproeving kwam het overwinningsgevoel. Trots en voldoening. En een enorm gevoel van rust in mijn lijf en hoofd. Ik had de proef doorstaan.

Hoe ga jij je uitdagingen en beproevingen aan? Ga je het aan, toon je je moed en zie je het als een kans om te leren en te groeien? Of ga je ze uit de weg, stel je het uit, laat je de angst regeren, leid je jezelf af, verdoof of verstop je jezelf?

Als je dit laatste doet, dan is dat vaak een patroon. Iets dat sterker is dan jezelf. Hoewel je al zo vaak hebt geprobeerd om het anders te doen, het lukt je maar niet of heel even. Dan verval je weer in het oude patroon.

Deze patronen komen voort uit je familiesysteem. Ze doen hun werk om je te laten overleven. Ook als het niet meer nodig is.

Herken je dat je in deze patronen zit? En wil je daar nu eindelijk verandering in brengen?

Stuur me een bericht als je bereid bent om de uitdaging. aan te gaan en deze patronen te doorbreken.

(met dank aan @kaspersfocus en @kellyleah4 voor de ervaring en de foto)

Reactie plaatsen