Weet wanneer je aan het overleven bent
20 januari 2022 
2 min. leestijd

Weet wanneer je aan het overleven bent

De buitenwereld is hectisch op het moment. Corona heeft veel impact. Niet zozeer door de ziekte zelf, maar wel door de maatregelen die er worden afgekondigd. Bij ons kwam C ook voorbij. In milde vorm en met de meeste impact op de zakelijke agenda. Ook dit hebben we overleefd.

Nu lijkt het overwinnen van een besmetting en de beperkende maatregelen op overleven. Op bewust niveau ervaren mensen dit zo. Ze voelen zelf de impact van de besmetting, zoals hoofdpijn, koorts. Ze horen de maatregelen en houden zich er aan, zoals binnen blijven en geen contact met anderen. Dit zorgt ook dat ze het voelen in de vorm van gevoelens als frustratie, eenzaamheid, boosheid en verdriet. Ook direct merkbaar dus.

Onbewust zijn we veel vaker aan het overleven, maar hebben dat niet in de gaten. Het laat zich zien in de vorm van ons gedrag en dit gedrag zijn we gewend om in te zetten. Al heel lang doen we dat, want het ontstaat vaak op hele jonge leeftijd. Gedrag dat ooit is ontstaan om te overleven.

Tot 4 jaar kunnen kinderen heel goed voelen en nog niet logisch denken. Onprettige gevoelens kunnen ze dus niet snappen en wel voelen. Ze hebben dan ouders nodig die er voor zorgen dat ze worden gerustgesteld, getroost, zodat ze zich weer veilig voelen.

Die ouders zijn lang niet altijd beschikbaar en als dit vaak zo is, dan betrekt het kind dit op zichzelf. Het geeft als het ware zichzelf de schuld en gaat hierop zijn gedrag baseren. Zo kan het stil worden en zich terugtrekken. Proberen om zo weinig mogelijk te voelen, want dat doet pijn.

Als het later leert om logisch na te denken, dan kan voelen worden verklaard, geanalyseerd en van context worden voorzien. Rationaliseren van gevoel is een overlevingsstrategie. Door het inzetten hiervan ‘ontleer’ je om te voelen en je gevoel uit te spreken. Hierdoor leef je in je hoofd en niet in je lijf. Op termijn komt je lijf hiertegen in opstand en gaat ‘praten’ tegen je. Klachten, pijntjes, ongemak.

Zo zijn er meer overlevingsstrategieën en deze ontstaan meestal op hele jonge leeftijd. Perfectionisme, pleasen, controle, terugtrekken, stil zijn/je niet laten horen, vluchten in dromen/boeken/middelen/werk/sport, haantje de voorste willen zijn. En door ze lange tijd en vaak in te zetten, word je er goed in. Het levert je kwaliteiten op, wat weer heel fijn is. Deze overlevingsstrategieën kosten je wel veel energie. Op termijn loop je er op leeg.

Hoe kun je nu herkennen wanneer je aan het overleven bent?

Bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Je hebt gevoelens in de categorie ‘onprettig’, zoals geïrriteerd, geprikkeld, vermoeid, ongeïnspireerd, lusteloos, bedrukt, teleurgesteld. Deze gevoelens blijven lang aanwezig.
  • Je ervaart veel dingen als ‘moeten’.
  • Je denkt veel na, je piekert.
  • Je slaapt slecht.
  • Je zit veel op je telefoon en voor de tv.
  • Je drinkt en rookt meer dan goed voor je is.
  • Je bent stil en in jezelf.
  • Je stelt belangrijke dingen uit.

Als je herkent dat je dit vaak doet, dan ben je meer aan het overleven dan aan het leven. Je raakt je energie kwijt en het plezier in de dingen die je doet. Tijd om het anders te doen dus, want anders dreigt een burnout.

Ben jij meer aan het overleven dan aan het leven en wil je verandering? Boek dan een gratis sessie en dan laat ik je zien hoe je die kunt realiseren.

Reactie plaatsen